Jdi na obsah Jdi na menu
 


O JSDHO Nová Ves pod Pleší

Každá obec musí mít podle zákona č. 133/1985 sb. zajištěnu požární ochranu. To je možné dvěma způsoby. Za prvé se dohodne s některou  z okolních obcí, která má zřízenou zásahovou jednotku a za druhé zřídí vlastní jednotku. V prvním případě postupují většinou obce s malým počtem obyvatel, kde je velmi obtížné či nemožné obsadit posty v jednotce minimálním počtem osob. Minimální počet pro kategorii JPO V ( jednotka požární ochrany pátého stupně), kam patří i jednotka Nové Vsi pod Pleší, je 9 členů. Jeden velitel jednotky, dva velitelé družstev, dva strojníci a čtyři hasiči. Zásahová jednotka obce Nové Vsi pod Pleší čítá 13 členů. Velitel jednotky je tak schopen v ideálním případě postavit dvě družstva po šesti členech (5+1) a vyjet k zásahu se dvěma zásahovými vozidly. Členové jednotky procházejí pravidelnou odbornou přípravou. Velitelé a strojníci se nově proškolují každý rok v Příbrami na útvaru. Ostatní členy jednotky školí velitel

První školení jednotky v letošním roce proběhlo 25.4.2015 se zaměřením na seznámení s technikou, jejím uložením ve vozech a způsob svolávání jednotky při událostech. Dalším v řadě bylo dne 13.6.2015 prověřovací cvičení 22. okrsku se zaměřením na výjezd jednotek, dojezdové časy a schopnost spolupráce jednotlivých jednotek obcí při událostech. V praxi jsme provedli dálkovou dopravu vody (cca. 800 m ) pomocí čtyř PPS 12, včetně uhašení požáru. Zúčastnily se jednotky obcí Velké Lečice, Velké Hraštice, Malé Hraštice a Nové Vsi pod Pleší.

Zásahová jednotka obce Nová Ves pod Pleší nevyjíždí pouze k událostem jako jsou požáry, vyvrácené stromy přes cestu nebo zatopené sklepy, ale vyjíždí i k tzv. technickým zásahům na území obce, jako např. pokácení vzrostlých stromů u vlakového nádraží, zalévání stromků na Včelníku nebo očištění asfaltového hřiště od nečistot po výstavbě kabin.  Zatím posledním technickým zásahem byla 10.6.2015 zkouška průtoku dešťové kanalizace v obci pod školou.

 

Technika:

CAS 25 Škoda 706

Avia A 31

PPS 12

PPS 8

Kalové čerpadlo

Plovoucí čerpadlo

Řetězová pila

Výsuvný žebřík, 12 m.

 

Zpracoval velitel zásahové jednotky Dan Rákosník.